Dünya Ateşkes baskısı!

Ateşkes baskısı!

02.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkesin sağlanması için henüz anlaşmaya varılamazken, hem İsrail yönetimine hem de Hamas’a bunun gerçekleşmesi konusunda baskı yapılıyor.

Ateşkes baskısı

Gazze’de bir ateşkes sağlanması adına Mısır’ın başkenti Kahire’deki dolaylı müzakereler ve Hamas’a sunulan son teklifin ardından örgütün kararı beklenirken, anlaşmadaki bazı maddeler konusunda pürüzler olduğu ifade ediliyor. Bu pürüzlerin giderilmesi adına İsrail heyetinin yeniden Kahire’ye geldiği ifade edilirken, Hamas bazı konulara açıklık getirilmesini talep ediyor. Özellikle Gazze’nin kuzeyine geri dönüş ve anlaşmanın ikinci kısmıyla ilgili çekinceler olduğu öne sürülüyor. Hamas, tüm rehinelerin bırakılması durumunda İsrail’in çekileceğine dair güvence talep ederken, İsrail ise anlaşmanın ilk aşaması sona erene kadar saldırmayacağı konusunda söz veriyor, uzun bir duraklama öneriyor.

Haberin Devamı

Ateşkes baskısı

Blinken İsrail’de Netanyahu ile bir araya geldi.

BLİNKEN: EVET DEMELİLER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 7 Ekim’den bu yana 7. kez İsrail’e gitti. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşürken, İsrail medyasına göre Netanyahu Blinken’a, Hamas’ın “saldırıların tamamen durdurulması” talebinde ısrar etmesi halinde, kendilerinin de Refah’a kara saldırısı başlatacağını ve ateşkes yapılmayacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, Blinken’ın, ülkesinin Refah operasyonuna karşı olduğunu Netanyahu’ya bir kez daha yinelediğini belirtti.

Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile de görüşme gerçekleştirirken, Tel Aviv’deki otelinin önünde İsrailli esirlerin serbest kalmasını sağlayacak bir anlaşma talebiyle toplanan protestocularla bir araya geldi. Blinken, “Şu anda masada çok güçlü bir teklif var. Hamas’ın evet demesi gerekiyor. Siz sevdiklerinize kavuşuncaya kadar dinlenmeyeceğiz, durmayacağız. Bu yüzden lütfen güçlü kalın, inancınızı koruyun. Bunu başarıncaya kadar her gün yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı. Blinken, şu ana kadar anlaşmanın sağlanmamasından Hamas’ı sorumlu tuttu. Blinken ziyareti sırasında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile İsrail-Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı da ziyaret etti.

Haberin Devamı

‘ENGEL BİZ DEĞİLİZ’

Hamas ise Blinken’ın açıklamalarına tepkili. Hamas yetkilileri, Blinken’ı İsrail bakanı gibi davranmakla suçlarken, anlaşmanın önündeki engelin Netanyahu olduğunu öne sürdü. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Blinken’ın ateşkes hakkında yorumlarının “baskıyı artırmak” amacıyla yapıldığını ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da, ateşkes görüşmelerinin çıkmaza düşmesi nedeniyle dün Kahire’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Öte yandan anlaşma, İsrail içinde de karmaşık tepkilerle karşılanıyor. Aşırı sağcı bakanlardan Orit Strock, “20-30 kişiyi kurtarmak için askerlerin emeklerini çöpe atan hükümetin var olma hakkının olmadığını” söyledi. İsrail hükümetinde özellikle aşırı sağcı kesim Hamas ile anlaşmaya karşı çıkıyor. Ateşkes müzakerelerinde kritik saatler yaşanırken, Hamas’ın sunulan teklife vereceği yanıt bekleniyor.

Haberin Devamı

7 Ekim’den sonra ilk

İsrail, 7 Ekim olaylarının ardından ilk kez Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini artırmak için Erez Sınır Kapısı’nı açtı. Kapının açılması aylardır Gazze’nin kuzeyinde yaşayan yüz binlerce sivile insani yardımların ulaştırılması için uluslararası yardım kuruluşlarının temel taleplerinden biriydi.