Dünya Ateşkes için kritik hafta

Ateşkes için kritik hafta

28.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de bir ateşkes sağlanmasına yönelik uluslararası çabalar devam ederken, İsrail ve Hamas heyetleri arasındaki dolaylı müzakerelerde ilerleme sağlandı.

Ateşkes için kritik hafta

Katar’da bulunan Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya yaptığı açıklamada, Hamas’ın 2 hafta önce sunduğu ateşkes ve esir takasını içeren teklife İsrail’den yanıt aldıklarını ve bunu inceleyeceklerini duyurdu. Hamas’ın talepleri arasında sürdürülebilir bir ateşkes, İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi, yerinden edilenlerin Gazze’deki evlerine şartsız dönüşü, kapsamlı yeniden inşa çabaları, ablukanın sona ermesi ve temel insani yardımın sağlanması yer alıyor.

Haberin Devamı

‘Yeni bir vizyon’

Katar medyası, Mısır’dan bir heyetin ateşkes ve rehine anlaşması için dün İsrail’e gittiğini, heyete Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel’in başkanlık ettiğini aktardı. Kamel’in İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD Başkanı David Barnea ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ile görüşeceği belirtilmişti. Mısırlı bir yetkili ise Kamel’in İsrail ile Gazze’de uzun süreli ateşkes için “yeni bir vizyon” görüşmeyi planladığını söylemişti. Mısırlı yetkili, gerçekleştirilecek görüşmelerin ilk etapta Hamas’ın Filistinli mahkumlarla sınırlı sayıda rehine değişimine ve yerinden edilen Filistinlilerin minimum kısıtlamalarla Gazze’nin kuzeyine geri dönüşüne odaklanacağını aktarmıştı. Yetkili, arabulucuların her iki tarafın ana taleplerinin çoğuna cevap verecek bir uzlaşı üzerinde çalıştığını kaydetmişti. İsrail medyası ise İsrail savaş kabinesinin İsrail müzakere ekibine Mısır heyetiyle görüşmesinde “daha esnek yaklaşım” benimsemesi için yetki verdiğini belirtmişti. İsrail devlet televizyonu KAN’a isminin açıklanmaması koşulu ile konuşan üst düzey İsrailli yetkili barış anlaşmasının önündeki tek engelin Başbakan Binyamin Netanyahu olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Yardımı İngiliz askeri dağıtabilir

ABD, Gazze’ye yardımların ulaştırılması için iskele inşaatına başlarken, yardımın İngiliz askerleri tarafından dağıtılabileceği ifade ediliyor. ABD, hiçbir Amerikan kuvvetinin karaya çıkmayacağını ve adı açıklanmayan bir “üçüncü tarafın” kamyonları yüzen geçitten sahile çıkaracağını duyurdu. BBC, ülkenin önümüzdeki ay yardım koridoru açıldığında İngiliz askerlerini bu işle görevlendirmeyi düşündüğünü yazdı.

Gazze 14 yılda anca temizlenir!

Birleşmiş Milletler’den Pehr Lodhammar, düzenlediği basın toplantısında, savaşın başlamasından yaklaşık yedi ay sonra Gazze’de metrekare başına ortalama 300 kg moloz düştüğünü duyurdu.

BM yetkilisi savaşın Gazze’de 37 milyon ton enkaz bıraktığına dikkat çekerken, bunların çoğunun patlamamış bombalarla iç içe geçtiğini belirtti. Lodhammar, temizliğin 14 yılı bulabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Ateşkes için kritik hafta

DESTEK GÖSTERİSİ

Husilerin kontrolündeki Yemen’in başkenti Sanaa’da Filistin için destek gösterisi düzenlendi.