Dünya ‘Avrupa savaşa hazır değil’

‘Avrupa savaşa hazır değil’

30.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa’da Ukrayna’yı işgale kalkışan Rusya’ya yönelik korkular artarken, olası bir savaş senaryosu için kıtanın hazır olmadığı ifade ediliyor. 

‘Avrupa savaşa hazır değil’

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa’nın “savaş öncesi döneme” girdiğini söyledi. Tusk, Ukrayna’nın Rusya tarafından mağlup edilmesi durumunda Avrupa’daki hiç kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini söylerken, “Kimseyi korkutmak istemem ancak, savaş geçmişe ait bir kavram değil, gerçek ve 2 yıl önce başladı” dedi.

Haberin Devamı

Savunma harcamaları

Tusk, ABD’de Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın Avrupa’nın askeri açıdan kendine yeten bir duruma gelmesi halinde ABD’nin daha cazip bir ortak olacağını kaydederken, Polonya’nın GSYİH’nin yüzde 4’ünü savunmaya harcadığını, diğer Avrupa ülkelerinin GSYİH’sinin yüzde 2 hedefini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa’da diğer ülkelerde de, bir süredir Rusya konusunda benzer endişeler dile getiriliyor. Nitekim Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, ülkesinin 5 yıl içinde “savaşa hazır hale gelmesi” gerektiğini söylemiş, ülke, son dönemde savunma harcamalarını büyük ölçüde artırma kararı almıştı. Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram de, Moskova’nın Ukrayna’yı istilasının sona ermesinden sonra bile ülkesini Rusya’yla olası bir çatışmaya hazır olmaya çağırmıştı.

 

Yazarlar