Dünya İsrail Hizbullah’ı Suriye’de vurdu!

İsrail Hizbullah’ı Suriye’de vurdu!

30.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu Suriye ve Lübnan’da düzenlediği saldırılarda Hizbullah’ı hedef aldı. Suriye’deki saldırıda Hizbullah savaşçıları da dahil olmak üzere 42 kişinin öldüğü belirtiliyor.

İsrail Hizbullah’ı Suriye’de vurdu

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in bölgede İran destekli gruplara yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze’deki savaşın başından beri Suriye’ye yönelik en ağır saldırısını yaptı. Suriye’deki Hizbullah üyelerini hedef alan ve Halep kenti kırsalında gerçekleştirilen saldırıda 42 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Haberin Devamı

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasında, İsrail’in Halep Uluslararası Havaalanı yakınındaki bir silah deposunu vurduğu, saldırıda ölü sayısının 6’sı Hizbullah olmak üzere 42’ye yükseldiği bildirildi. Açıklamada, saldırıda ölenler için “rejim askerleri” ifadesi kullanıldı. Hizbullah’tan yapılan açıklamada da saldırı doğrulanırken, ölen 6 kişinin isimleri paylaşıldı.

Açıklama İran’dan geldi

Suriye Savunma Bakanlığı, saldırıyı İsrail’in düzenlediğini açıkladı. Suriye’deki benzer saldırıları üstlenmeyen İsrail, olayla ilgili açıklama yapmadı. İsrail’in Lübnan’da da bir İHA saldırısı gerçekleştirdiği ifade edildi.

Bu saldırıyla ilgili açıklama yapılırken, saldırıda Hizbullah komutanlarından Ali Abdel Hassan Naim’in öldürüldüğü belirtildi. Naim’in, örgütün füze ve roket biriminden sorumlu olduğu ifade ediliyor. Hizbullah 7 Ekim’den beri İsrail sınırları içini roket saldırılarıyla hedef almıştı.
İran Dışişleri ise saldırıları kınarken, “Bu saldırılar, uluslararası yasaların açık bir ihlalinin yanı sıra Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlalidir. Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdittir” dedi. Suriye Savunma Bakanlığından yapılan ilk açıklamada, saldırıda çok sayıda asker ve sivilin öldüğü, kamu binalarında ve özel mülklerde hasar meydana geldiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

İsrail, Suriye’nin doğusu, güneyi ve kuzeybatısı ile başkent Şam çevresindeki bölgelerde Hizbullah da dahil olmak üzere İran bağlantılı gruplara ait noktalara sık sık saldırılar düzenliyor. İsrail ordusu, Gazze’ye saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana Suriye’deki Hizbullah milislerine ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’na karşı hava saldırılarını artırmıştı.

İsrail’den vatandaşlarına seyahat uyarısı

İsrail vatandaşlarına bir seyahat uyarısı yayınladı. Buna göre İsraillilerin Fas, Ürdün ve Mısır gibi Arap ülkelerinin dışında Türkiye’ye de seyahat etmekten kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuldu. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi’nin uyarısına göre bu dört ülkede Hamas’ın İsraillilere yönelik bir saldırı gerçekleştirme ihtimali var.

Haberin Devamı

İsrail Hizbullah’ı Suriye’de vurdu

Biden: Arap ülkeleri İsrail’i tanımaya hazır

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin “İsrail’i tamamen tanımaya hazır olduklarını” söyledi. CNN’in haberine göre Biden, “Ayrıntılara girmeyeceğim. Ama, Suudiler ve Mısır, Ürdün ve Katar da dahil diğer tüm Arap ülkeleriyle çalışıyorum. İsrail’i tamamen tanımaya hazırlar, İsrail’i ilk kez tamamen tanıyorlar” dedi. ABD Başkanı, “Ancak Gazze sonrası bir plan olmalı ve iki devletli çözüme doğru bir tren olmalı, bunun bugün gerçekleşmesi gerekmiyor, ancak bir ilerleme olmalı ve bunu yapabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan Biden’ın eski başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton ile sohbet ettiği bağış toplama etkinliği, Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan protestocular tarafından en az 4 kez kesintiye uğratıldı.