Dünya İsrail saldırı için bekleyecek mi?

İsrail saldırı için bekleyecek mi?

19.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in İran’a yönelik karşı saldırısı için kaynaklar ay sonuna işaret ediliyor. Hazırlığa başlayan İran ise, olası hedefler arasında nükleer tesislerinin sayılması sonrasında sert bir açıklama yaptı.

İsrail saldırı için bekleyecek mi

Ortadoğu’da İsrail ve İran arasındaki gerilim Tahran yönetiminin İsrail topraklarına doğrudan düzenlediği misilleme saldırısı sonrası hala çok yüksek ve İsrail’den bir karşı saldırı bekleniyor. İsrail’in İran’a yanıtı nasıl ve ne zaman vereceği soruları hem bölge ülkelerinin hem de küresel güçlerin gündeminde.

Haberin Devamı

İsrailli kaynaklar, savaş kabinesinin önünde misillemenin nereye yapılacağına yönelik çok sayıda seçenek olduğunu belirtirken, İsrail’in iki kez İran’a yönelik karşı saldırıyı iptal ettiği öne sürüldü. ABC News’e konuşan ismi açıklanmayan ABD’li yetkililer, zamanlamanın değişebileceğini kabul ederken, İsrail’in 22-30 Nisan arası kutlanan Hamursuz Bayramı’nın bitiminden önce İran’a saldırı düzenlemesinin pek mümkün görünmediğini de söyledi.

‘Nükleer doktrin değişir’

Öte yandan İran Devrim Muhafızları’nın nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamaktan sorumlu birimlerinin komutanı, İran tarafının daha önce açıkladığı nükleer politikasını gözden geçirebileceği ve ondan sapabileceği ihtimalini dışlamadı. İranlı komutan, “İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik tehdidi, İran’ın açıkladığı nükleer doktrin ve politikasını gözden geçirmesine ve bunlardan sapmasına olanak tanıyor” açıklamasında bulundu. Devrim Muhafızları “İsrail’in tüm nükleer tesislerinin yerini tespit ettik, Tel Aviv’in saldırması durumunda her an bu tesislere saldırmaya hazır durumdayız” açıklaması yaptı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, “ülkesinin İsrail’e saldırısından önce ABD’ye bilgi verdiklerini, bölgedeki ABD üsleri ve çıkarlarının hedef alınmayacağını bildirdiklerini” söyledi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İsrailli ve ABD’li yetkililer dün de bir görüşme gerçekleştirirken, İsrail’in atacağı adımların masaya yatırıldığı tahmin ediliyor. İsrail’in olası yanıtıyla ilgili bir diğer iddia da Mısır’dan geldi. Buna göre Mısırlı yetkililer, ABD’nin, Tahran’ın füze ve insansız hava aracı saldırısına yanıt olarak İran’a büyük bir saldırı düzenlememesi karşılığında İsrail’in güney Gazze kenti Refah’a operasyon planını kabul ettiğini söyledi. Dört Hamas taburunun Refah’ta konuşlandığına ve Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerindeki çatışmalardan kaçan bir milyondan fazla sivilin oraya sığındığına inanılıyor. Bu nedenle dünya kamuyou İsrail’in Refah’a düzenleyeceği bir operasyondan büyük endişe duyuyor.

İngiltere ve ABD’den İran’a ortak yaptırım

Haberin Devamı

İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırının ardından ABD ve İngiltere’den ortak yaptırım kararı geldi. İki ülke, İranlı 7 kişi ve 6 kuruluşa yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Söz konusu kişi ve kuruluşlar arasında İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, İran Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyani’nin de yer aldığı belirtildi. Yaptırımlar, İran’ın insansız hava aracı ve füze endüstrilerindeki kilit aktörlerine yönelik ağı sıkılaştırmayı hedefliyor.

İsrail saldırı için bekleyecek mi

‘İran’ı vurmak kolay’

İsrail içinde yapılan değerlendirmelerde, İsrail hava kuvvetlerinin İran’daki hedefleri vurma konusunda hiç zorlanmayacağı şeklinde bir kanı bulunuyor. Nitekim, İsrail basınına yansıyan uzman görüşlerinde, İran’ın balistik füze ve SİHA konusunda bir süper güç olduğu gerçeği kabul edilirken, savunma konusunda ise ülkenin aynı konumda olmadığına dikkat çekiliyor. İran’ın hava savunma sistemlerinin genellikle Rus yapımı S-200 ve S-300’lerden oluştuğu ifade edilirken, Suriye’ye de konuşlandırılan sistemler konusunda İsrail pilotlarının son derece deneyimli olduğu ifade ediliyor.