Dünya 'Türkler için hayati bir mesele!' Yunan basını '2017'den sonra bir ilk' diyerek duyurdu: 6 başlık saydılar

'Türkler için hayati bir mesele!' Yunan basını '2017'den sonra bir ilk' diyerek duyurdu: 6 başlık saydılar

28.03.2024 - 12:45 | Son Güncellenme:

Yunan basını, 9 Mayıs tarihinde ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin arka planı ve iki liderin masaya yatıracağı konuları yazdı.

Türkler için hayati bir mesele Yunan basını 2017den sonra bir ilk diyerek duyurdu: 6 başlık saydılar

20 Ocak 2021 göreve gelen Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile zirveler marjında birçok kez bir araya geldi ancak iki lider Beyaz Saray'da daha önce birebir görüşme gerçekleştirmedi. Erdoğan, en son Donald Trump’ın başkanlığının ilk aylarında 15-16 Mayıs 2017’de Beyaz Saray’da ağırlandı. Geçtiğimiz Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Ankara-Washington arasında hareketlilik başladı. O dönem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi için gittikleri Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta bir araya geldi. Aylar sonra Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesine evet demesi sonrası Washington'da Ankara'ya olan F-16 savaş uçaklarının satışlarını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

7 YIL SONRA BİR İLK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta ABD Başkanı Joe Biden’ın resmi davetlisi olarak ABD’ye gitmesi planlanıyor. Yunan basınında gündem olan ziyaretle ilgili Kathimerini gazetesi "Türkiye-ABD arasında iklim tamamen değişti" başlığı altında bir haber yayınladı. Gazete, ikili görüşmelerde 6 ana konunun masaya yatırılacağını belirterek Erdoğan'ın Biden'dan F-16'ların teslim sürecini hızlandırmasını talep edecek iki lider ayrıca F-35 konusunu da masaya yatıracağını belirtti.

Türkler için hayati bir mesele Yunan basını 2017den sonra bir ilk diyerek duyurdu: 6 başlık saydılar

ANKARA'NIN AMACI NE?

Uçakların yanı sıra Türkiye'nin Kuzey Irak ve Suriye'de terörle mücadelesi konusu da gündeme gelecek. Bu konunun Türkiye için 'hayati' olduğunu hatırlatan Kathimerini, Türk tarafının ABD'nin terör örgütü PKK ve YPG'ye verdiği desteği 'ciddi bir tehdit' olarak gördüğünü hatırlattı. Bu bağlamda Erdoğan, Biden'dan söz konusu desteğin kesilmesini de isteyecek.

Haberin Devamı

Ayrıca Türkiye'nin Kuzey Irak ve Suriye'de terörle mücadelesi konusu da ikilinin gündeminde olacak. Türkiye açısından hayati bir konu, Ankara'nın ciddi bir tehdit olarak gördüğü ve PKK terör örgütünün kolları olduklarını vurguladığı Kuzey Suriye'deki Kürtlere ABD'nin verdiği destektir. Türkiye, her türlü askeri ve mali yardımın derhal durdurulmasını talep etmekte ısrar ederken, Washington, Suriye bölgesinde İslam Devleti'ni yenilgiye uğratanların Kürt YPG güçleri olduğunu ileri sürüyor.

Türkler için hayati bir mesele Yunan basını 2017den sonra bir ilk diyerek duyurdu: 6 başlık saydılar

6 ANA KONU

Kathimerini, özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ABD'nin Türkiye'nin hem askeri hem de jeopolitik konumu nedeniyle Ankara'nın önemini daha da iyi anladığını belirtti bu durum elbette Türkiye'nin elini güçlendirdi. Gazete son olarak ikilinin 6 ana konuyu görüşeceğini belirtti ve bu konuları şöyle sıraladı:

-Yunanistan ile olan ilişkiler

-F-16 uçaklarının teslimatının hızlandırılması

-Olası F-35 satın alımı veya Türkiye'nin ödediği paranın geri alınması

-Suriye'deki terör örgütü PKK ve YPG

-Irak'taki terör unsurları

-S-400 Hava Savunma Sistemi