Dünya Ukrayna’dan AB’ye ‘savaş ekonomisi’ ve yatırım çağrısı

Ukrayna’dan AB’ye ‘savaş ekonomisi’ ve yatırım çağrısı

07.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna, Rusya ile savaşında ayakta kalmaya çalışırken, ülkenin Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Avrupa’yı “savaş ekonomisine” geçmeye, Ukrayna’nın savunma şirketlerine yatırım yapmaya çağırdı. Kuleba, “Avrupa Birliği’nde barışı korumak istiyorsak, Avrupa’da savaş ekonomisine ve savaş endüstrisine geçmeliyiz... Rusya ile silahlanma yarışında galip gelmenin tek yolu bu” dedi.

Ukrayna’dan AB’ye ‘savaş ekonomisi’ ve yatırım çağrısı

Kuleba, Ukrayna’nın savunma şirketlerine yatırım yapılmasının, ülkeye daha fazla silah tedariği için büyük fırsat olduğunu söylerken, “Üretim kapasitemiz mali kaynaklarımızı çok aşıyor. Aksi takdirde ‘Silah ver, silah ver, silah ver!’ sloganımız değişemez” diye konuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, AB’ye üyelerini Kiev’e daha fazla hava savunma sistemi ve mühimmat sevk etmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Ukrayna’dan AB’ye ‘savaş ekonomisi’ ve yatırım çağrısı

Arsen Avakov

AVAKOV ARANIYOR

Öte yandan Rusya’ya yönelik saldırı girişimleriyle ilgili Ukraynalı yetkilileri yakalama faaliyetlerini sürdüren Moskova, Ukrayna eski içişleri bakanı Arsen Avakov ve enformasyon eski bakanı Yuriy Stets hakkında arama kararı çıkardı.

Rusya İçişleri Bakanlığı’nın arama kararı çıkardığı Avakov, geçmişte “Ermeni soykırımını tanıyalım” sözleriyle Türkiye’de büyük tepkilere neden olmuştu. Şimdi ise Avakov ve Stets’in adı, Rusya’nın Donbas’ta başlattığı davalarda geçiyordu.

Putin’den nükleer tatbikat talimatı

Moskova, ABD’nin Ukrayna’ya silah yardımlarına yeniden hız verdiği sırada nükleer silahlarla gövde gösterisine hazırlanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusuna nükleer silahlarla tatbikat düzenleme talimatı verdi. Rusya Savunma Bakanlığı, kara kuvvetlerinin yanı sıra donanmanın da katılacağı nükleer tatbikatın Ukrayna topraklarına yakın bir noktada gerçekleştirileceğini açıkladı. Tatbikat emrinin bizzat Putin tarafından verildiğine işaret edilen açıklamada, kuvvetlerin hazırlık seviyesinin test edileceği kaydedildi.