Ekonomi Bakan Şimşek’ten enflasyon ve kredi notu açıklaması: Doğru yoldayız, bütün bunlar onu gösteriyor

Bakan Şimşek’ten enflasyon ve kredi notu açıklaması: Doğru yoldayız, bütün bunlar onu gösteriyor

04.05.2024 - 11:51 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 8. Türk-Alman Ekonomi Günü programı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek enflasyonda düşüş için tarih verirken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not artırımına ilişkin de önemli bir değerlendirme yaptı.

Bakan Şimşek’ten enflasyon ve kredi notu açıklaması: Doğru yoldayız, bütün bunlar onu gösteriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları şu şekilde: “Türkiye’yi kişi başı milli gelirle orantılı olarak baktığınız zaman Türkiye’nin imalat sanayi birikimi çok iyi. Peki niye zengin değiliz? Bizim ekonomik kompeksite endeksi dediğimiz katma değer zincirinde arzuladığımız yerde değiliz. Son 15-20 yılda çok mesafe kat ettik. 56. Sıradan 40’ıncı sıraya yükseldik. 

Haberin Devamı

Son 20 yılda imalat sanayiinde çok mesafeler kat ettik. İnşaat sektöründe Türkiye önemli ülkelerden birisi. Çin bir numara, biz ikinci sıradayız.  

Enerjide dönüşüm çok önemli. Toplam kurulu elektrik kapasitemizin yüzde 55’i yenilenebilir. Önümüzdeki 10 yıl 100 milyar dolar yatırım yapıp yüzde 60’ın üzerine çıkaracağız. Bu alan bizim için en öncelikli alanlardan birisi. 

‘EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ FİYAT İSTİKRARI’ 

Türkiye’nin orta vadeli programı var. Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali disiplin, yapısal dönüşüm. 

‘ENFLASYON HIZLI BİR ŞEKİLDE DÜŞECEK’ 

Mayıs ayında yüzde 70’in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız.

Haberin Devamı

Kamu finansmanında reform gibi, dijital dönüşüm, bütün alanlarda sermaye piyasalarının geliştirilmesi bütün bu reformların amacı Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak, Türkiye’de verimliliği artırmak ve büyüme potansiyelini artırmak. 

ENFLASYON İÇİN TARİH VERİLDİ

Yapısal reformlarla yola çıktık. Yatırımcı güveni geldi. Portföy tercihleri liradan yana dönüştü, reel kurda bir istikrar var. Enflasyon hazirandan itibaren hızlı bir şekilde düşmeye başlayacak.

‘CARİ AÇIK 32 MİLYAR DOLARA KADAR DÜŞTÜ’ 

Cari açık bugün 32 milyar dolara kadar düşmüş durumda. Türkiye’nin finans piyasalarında dış borcu çevirme oranı, finansmana erişim imkanları artmış durumda. 

S&P’NİN NOT ARTIRIMI HAKKINDA 

Enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 ay için yüzde 35’lere düştü. Türkiye’nin kredi notu artmaya başladı. Dün akşam S&P kredi notumuzu artırdı. Doğru yoldayız, bütün bunlar onu gösteriyor."

"PROGRAMIMIZIN OLUMLU SONUÇLARI KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ KARARLARINA YANSIYOR"

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı bu kararları değerlendirdi. Bakan Şimşek şu ifadelere yer verdi: 

"Programımızın olumlu sonuçları kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yansıyor. S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi. Güçlendirerek uygulamaya devam ettiğimiz programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız"