Gündem Anzak çalgıları fırtınada ‘uçtu’

Anzak çalgıları fırtınada ‘uçtu’

25.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. yılında Anzakların torunları (Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar) atalarını anmak için Çanakkale, Gelibolu’da “Şafak Ayini” yapıyor.

Anzak çalgıları fırtınada ‘uçtu’

Bugünkü törene Avustralyalıların yanı sıra Yeni Zelanda bandosu da katılıyor. Ancak Yeni Zelanda bandosu Türkiye’ye gelirken geçen hafta mola verdikleri Dubai’de “şok”a uğradı. Çünkü bandonun enstrümanlarının ve üniformalarının bulunduğu bavulları, Dubai’deki sel felaketi ve fırtına sırasında kayboldu.

Haberin Devamı

Borazan desteği

Enstrümanların ve üniformaların bulunduğu kaybolan 65 çantadan 35’i güçlükle bulunarak Gelibolu’ya getirildi. “Guardian” gazetesi “Bando öyle zor durumda kaldı ki enstrümanını kaybeden davulcunun kaşık çalmasına karar verildi” denildi. Bandoya Avustralya ekibi gitar ve borazan desteğinde bulunurken, Yeni Zelanda birliğinin “kayıpları” nedeniyle törende daha az rol olmasına karar verildiği bildirildi.

Savaştan barışa

Birinci Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1915’te Çanakkale, Gelibolu’da, İngiltere’ye bağlı olarak savaşan Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerine “Anzak” deniliyor. Savaşta 10 binden fazla askerlerini kaybeden Anzaklar, uzun yıllardır 25 Nisan’da “Şafak Ayini” düzenliyor. Atatürk de 1934 tarihli mektubunda, ölen Anzakların annelerine seslenerek “Onlar artık bizim de evlatlarımız” demişti.