Dünya Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

29.03.2024 - 12:29 | Son Güncellenme:

Birçok yayın organı 'İstanbul için muharebe' başlıklarını atarken, 2023'te büyük bir hayal kırıklığı yaşayan muhalefetin Pazar günü ortaya çıkacak sonuçla darmadağın olabileceği belirtildi.

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul büyük ödül, muhalefeti bekleyen tehlike

Amerikan Politico dergisi, 'İstanbul için muharebe, şehrin seçimi ülkenin geleceğine karar verebilir' başlığıyla sunduğu haberde, 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Türk muhalefeti için yıkıcı olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Bu Pazar gerçekleşecek yerel seçimlerde ise İstanbul'daki tablonun muhalefet açısından ya çift ya hiç vakası olacağını aktaran Politico, Türkiye'deki genellikle güvenilmez anketlere göre yarışın yakın göründüğünü kaydetti. Dergiye göre, anketlerde dokuz ila bir puan arasında farklar bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da miting yaptığını ve seçmenlerden muhalefeti cezalandırmalarını istediğini belirten Politico, Erdoğan'ın ayrıca İstanbul adayı Murat Kurum'a destek için bütün siyasi ağırlığını kampanyaya koyduğunu belirtti. Pekçok analiste göre, iktidarın Pazar günü elde edeceği bir zafer Cumhurbaşkanı'nın daha fazla dönem görev yapmasını sağlayacak bir anayasa değişikliği için fırlatma rampası olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

Muhalefetteki çok partili ittifakın 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan yenilginin ardından çöktüğünü ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP liderliğinden alındığını kaydeden Politico, muhalefet saflarındaki kaos nedeniyle Ekrem İmamoğlu'nun rolünün arttığı yorumunu yaptı.

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul büyük ödül, muhalefeti bekleyen tehlike

CNBC: 2028 İÇİN SİYASİ BİR BAROMETRE

Amerikan CNBC televizyonu ise, 'İstanbul seçimlerini kim kazanırsa kazansın, ülkenin geleceğini belirleyebilir' başlığını attı. İstanbul'un 27 Avrupa Birliği ülkesinin 22'sinden daha kalabalık olduğunu kaydeden CNBC, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk ve zengin Körfez ülkelerinden gelen yatırımlarla küresel bir oyuncu olarak yükseldiğini yazdı.

Yerel seçimlerin 2028'deki seçimler için çoğunlukla siyasi bir barometre olarak göründüğünü aktaran televizyon, mevcut tabloda muhalefet kanadındaki düzensizliği öne çıkardı. CNBC, 2023 seçimlerinin muhalefet için ağır bir yenilgi ve hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi.

JERUSALEM POST MUHALEFETİ BEKLEYEN TEHLİKEYİ YAZDI

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi 'İstanbul muharebesi: Belediye başkanı İmamoğlu, çok önemli yerel seçimde Erdoğan'ın devam eden iktidarını tersine çevirmenin yolunu arıyor' başlığını tercih etti, İstanbul'u 'büyük ödül' olarak niteledi.

İstanbul'daki oylamanın Türkiye'nin geleceği üzerinde etkiye sahip yol açabileceğini kaydeden Jerusalem Post, AK Parti adayı Murat Kurum'un Pazar günü kazanması halinde muhalefetin darmadağın olabileceğini yazdı.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın İstanbul'u geri almak istediğini öne çıkaran İsrail gazetesi, oylama sonucunun yakın olmasının beklendiğini belirtti. CHP için en büyük zorluğun bölünmüş bir muhalefetle kazanmak olduğu yorumunu yapan Jerusalem Post, İYİ Parti ve DEM'in 2019'un aksine bu seçimde aday gösterdiğini aktardı.

2023 seçim yenilgisinin muhalefet ittifakında bir çöküşe neden olduğunu hatırlatan gazete, CHP'nin yeni lideri Özgür Özel'in Hatay'da Lütfü Savaş'ı aday gösterdiği için yuhalandığını da ekledi.

İstanbul seçimlerinde Yeniden Refah Partisi'nin oynayabileceği role dikkat çeken Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin en kalabalık şehrinin Cumhurbaşkanı Erdoğan için özel bir ağırlığa sahip olduğunu, siyasi kariyerinin de büyüdüğü İstanbul'da başladığını yazdı.

Bir diğer İsrail gazetesi Haaretz'de yayımlanan analiz ise, 'Türkiye'de bir başka seçim Erdoğan'ın bir başka iktidarı elde etmesi anlamına geliyor' başlığıyla sunuldu, yerel seçimlerdeki asıl sorunun "Muhalefet 2019'da kazanabildiği azıcık politik gücü elinde tutabilecek mi?" olduğunu savundu. İstanbul ve Adana'daki seçimi öne çıkaran Haaretz, iktidarın İstanbul'daki yarışı kazanması halinde bunu büyük bir zafer olarak göreceğini kaydetti.